اخبار

تشریح اقدامات انجام شده در زمینه امنیت سایبری شبکه کامپیوتری دانشگاه در زمان بحران جنگ

تشریح اقدامات انجام شده در زمینه امنیت سایبری شبکه کامپیوتری دانشگاه در زمان بحران جنگ

مهندس جوادیان مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه با تشریح فعالیت های صورت گرفته در زمینه امنیت سایبری دانشگاه در زمان بحران جنگ اخیر، فعالیت های انجام شده را اقدامی کوچک در سطح دانشگاه اما تاثیر گذار در سطح امنیت سایبری عنوان کرد.

وی در این باره گفت در دنیای امروز که تهدیدات سایبری هر روز پیچیده‌تر و گسترده‌تر می‌شوند، حتی کوچک‌ترین تلاش‌ها برای افزایش امنیت اطلاعات می‌تواند اثربخشی بزرگی در حفاظت از زیرساخت‌های حساس داشته باشد. همانگونه که استحضار دارید امنیت هرگز صددرصدی نیست، اما تلاش صادقانه و مستمر می‌تواند تفاوت‌های شگرفی ایجاد کند. این دیدگاه، انگیزه اصلی ما برای ورود جدی‌تر به حوزه امنیت سایبری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه شد.
پس از پایان حملات نظامی به کشور عزیزمان ، ما همچنان شاهد تداوم تهدید از سوی گروه‌های هکری و تلاش آنها برای نفوذ به زیرساخت‌های اطلاعاتی هستیم که این امر مسئولیت سنگینی بر دوش ما گذاشته تا از داده‌ها، منابع و نرم‌افزارهای حیاتی این دانشگاه به خوبی صیانت کنیم؛ موضوعی که طی حداقل پنج سال اخیر همواره دغدغه اصلی واحد های نظارتی استان و دانشگاه از جمله حراست کل استان، دفتر افتای ریاست جمهوری و مدیریت حراست دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز بوده است.
در آغاز کار به این اندیشیدیم که چگونه می‌توان با کمترین هزینه و بیشترین اثربخشی، لایه‌ی دیگری از امنیت را اضافه کنیم. مخابرات استان سال‌ها قبل فیبر نوری را در ۱۴ نقطه از دانشگاه ایجاد کرده بود اما بخشی از این زیرساخت مهم به دلایل نامشخص عملاً بدون استفاده باقی مانده بود. تصمیم گرفته شد با هماهنگی کامل با مخابرات استان و با کمترین هزینه (برای نقاط شهری ۲ میلیون تومان و برای شهرستان‌ها ۳ میلیون تومان) مراکز مورد نظر به یک شبکه اختصاصی (Point to MultiPoint) متصل گردیده تا چرخه‌ی ارتباطات حیاتی دانشگاه صرفاً در بستر داخلی تعریف شود.
زمانی که شهر ما زیرحملات پی‌در‌پی قرار داشت، با توجه به اهمیت فراوان و با هدف شروع پروژه در اول تیرماه، تلاش ها برای انجام مکاتبات و هماهنگی‌های لازم  افزایش یافت تا بتوانیم پروژه را در زمان تعیین شده و پس از انجام پرداخت‌های مالی و صدور احکام پرسنلی آغاز نماییم. در همین تاریخ، چهار سامانه حیاتی دانشگاه که پیش‌تر روی بستر اینترنت بودند به طور کامل از بستر اینترنت قطع گردیدند.

در طول اجرای پروژه، با حمایت مدیریت محترم اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه و در هماهنگی با واحدهای مختلف، فضای مناسب جهت امور اداری پیش‌بینی شد تا خللی در کار همکاران ایجاد نشود و حدودا طی دو هفته، ۱۴ مرکز تابعه به ترتیب به شبکه اختصاصی دانشگاه متصل شدند و در نهایت، پنجشنبه ۱۹ تیرماه این اتصال‌ها کامل شد.
باید اذعان نمود که در روزهای سخت تجاوز رژیم صهیونیستی در حالی که برخی از مراکز اداری تعطیل بودند و همچنین در ایام تعطیلات سوگواری سالار شهیدان، همکاران فعال پروژه در دانشگاه و همچنین مخابرات استان با تمام توان فعالیت کردند و نشان دادند که روحیه مسئولیت‌پذیری و همبستگی در شرایط سخت تا چه اندازه می تواند اثرگذار باشد.
نتجه بدست آمده فراتر از یک پروژه فنی بود. مهم‌ترین دستاورد این تلاش شبانه روزی، حفاظت از اطلاعات ارزشمند پرسنلی، پایداری سامانه‌های حقوق و دستمزد، تراکنش‌های مالی و مکاتبات اداری و همچنین عدم وابستگی این برنامه ها به اینترنت می باشد و نکته حایز اهمیت اینکه این پروژه با بهره گیری از امکانات موجود و بدون هزینه مالی اضافه برای خرید فیبر نوری جدید انجام شد و امیداریم با تداوم این حمایت، مراکز باقی‌مانده نیز به زودی به شبکه اختصاصی متصل شوند تا پوشش امنیتی دانشگاه کامل‌ شود.
امروز چهار سامانه حیاتی دانشگاه از اینترنت جدا شده‌اند و دیگر نگرانی از بابت اختلال‌های بیرونی و حملات سایبری به شکل قبل وجود ندارد. این اتفاق، اگرچه کوچک به نظر می‌آید اما نتیجه ملموسی در امنیت و پایداری فعالیت‌های دانشگاه خواهد داشت.
در پایان این پروژه، صمیمانه از همکاری و تلاش عزیزانی که در دستیابی به این هدف در کنار ما بودند کمال تشکر و قدردانی را دارم:
1_ جناب آقای دکتر امیری، ریاست محترم مخابرات استان کرمانشاه
2_ جناب آقای دکتر غمگین زاده، ریاست محترم تجاری‌سازی مخابرات
3_ جناب آقای دکتر بیدهندی، معاون محترم توسعه مدیریت و منابع دانشگاه
4_جناب آقای پیمانپور مدیر محترم حراست دانشگاه و کارشناسان مدیریت حراست دانشگاه
5_جناب آقای دکتر یدالله بهرامی مدیر محترم اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه
6_ سرکار خانم تاجبخش و تیم محترم مالی در ستاد و مراکز
7_ جناب آقای دمیاد و همکاران پرتلاش مدیریت پرسنلی
8_ پرسنل خستگی‌ناپذیر انفورماتیک در تمام شهرستان‌ها استان
9_ تیم فنی ستاد با مدیریت آقای مهندس ترکاشوند
10_شرکت‌های همکار، آقایان مهندس جلیلیان، دکتر جهانبخش، مهندس محمدی و دیگر همکاران همراه
امید که با همدلی‌ و کوشش بیش از پیش بتوان گام‌های بلندتری برای ارتقای امنیت و پایداری دانشگاه برداشته شود.

۲۱ تیر ۱۴۰۴ ۰۰:۰۰

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید